Rodusta

Neva masquerade on siperiankissan sisarrotu, joka on lähtöisin Siperiasta. Siperiankissan järjestelmällisen jalostustyön on katsottu alkaneen vasta 1980-luvulla, vaikka rotu on ollut olemassa jo pitkään ennen sitä. Siitä on kehittynyt ankarien talvisten olosuhteiden seurauksena massiivinen, paksuturkkinen ja valpas kissarotu. Neva masqueraden rotustandardi on turkin ja silmien väriä lukuunottamatta yhtenevä siperiankissan kanssa. Yksinkertaisesti sanottuna neva masquerade on naamioväritteinen siperiankissa.

Luonne

Neva masqueradella on ihastuttava luonne. Ne ovat älykkäitä, ystävällisiä, rakastavia, seurallisia ja energisiä. Ne kiintyvät omistajaansa ja avustavat mielellään kaikissa arjen askareissa. Ne tulevat ovelle tervehtimään sinua, kun saavut kotiin ja rakastavat kaikenlaisia leikkejä. Ketteryydestään ja aktiivisuudestaan huolimatta, ne ovat kuitenkin sopivan rauhallisia. Nämä ominaisuudet tekevät siitä ainutkertaisen ja varsin poikkeuksellisen kumppanin. Neva masqueradea onkin sanottu "koiramaiseksi" kissaroduksi. Nevat tulevat hyvin toimeen myös lasten ja muiden lemmikkien kanssa.

Neva masqueradella on selkeät sukupuolierot. Urokset ovat naaraita kookkaampia, mutta usein jykevästä olemuksestaan huolimatta rauhallisia ja herkkäsieluisia "mammanpoikia". Naaraat taas ovat aktiivisempia ja itsenäisempiä, mutta suuresta koostaan huolimatta tyttömäisiä ja sieviä.

Turkki ja väritys

Neva masqueradella on kolmikerroksinen tuuhea turkki, jonka päälikarva on vettä hylkivää. Upeudestaan huolimatta se on kuitenkin suhteellisen helppohoitoinen. Yleensä viikoittainen harjaus ja pesu riittävät pahimpana karvanlähtöaikana. Kesäturkki on usein lyhyempi, mutta talviturkissa ollessaan niillä on muhkea kauluri, sekä villahousut. Neva masqueradella on aina siniset silmät ja naamio väritys. Turkin väri voi olla valkoisella, ilman valkoista, kuviollinen tai kuvioton. Hyväksyttyjä värejä nevoilla on ruskea, sininen, punainen, creme, kilpikonna ja sinikilpikonna sekä näiden hopea ja golden muunnokset.

Nevoille tuli voimaan uusi väriryhmäjako FIFessä vuonna 2023 eli nevat jaetaan nykyään neljään eri väriryhmään.

Lisää nevojen väriryhmistä voit lukea täältä: www.suomennevat.net/varigalleria/

Rakenne

Rakenteeltaan neva masquerade on massiivinen ja vartalo on tynnyrimäinen. Jalat ovat vahvat ja tassut suuret. Varpaiden välissä on upeat karvatupsut. Häntä on keskipitkä ja tuuhea. Korvat ovat keskikokoiset, avoimet tyvestä ja niissä on karvaa sisällä sekä usein kärjissä pienet tupsut. Nevan pää on massiivinen ja hieman leveyttään pidempi. Silmät ovat siniset ja niissä tulisi olla valpas villin metsäkissan katse. Silmien sävy vaihtelee syvän sinisestä vaalean siniseen. Poskipäät ovat hyvin kehittyneet, nenä on leveähkö ja leukalinja pyöristynyt. Urokset painavat keskimäärin 6 - 8 kg ja naaraat 4 - 6 kg. Neva masquerade on hitaasti kehittyvä rotu ja se tarvitsee aikaa täysiin mittoihin kasvaakseen. Turkin väri voi myös muuttua ja kehittyä iän myötä.

Rodun Kasvatuksen tavoiteohjelma on hyväksytty Suomen Kissaliitossa vuonna 2022. Se on tehty yhteistyössä Suomen Siperiankissat ry:n, Siperiankissan Ystävät ry:n ja Suomen Neva Masquerade Kissat ry:n kanssa. 

Kasvatuksen tavoiteohjelman pääset lukemaan täältä: https://www.kissaliitto.fi/wpolku/media/2023/03/KTO_SIBNEM_04122022.pdf

Luo kotisivut ilmaiseksi!